Hydrorock is verkozen tot starter van de week door de Financiële Telegraaf. Het artikel is te lezen op pagina 35 van de Financiële Telegraaf 19-07-2016. Lees hoe Hydrorock Nederland wapent tegen wateroverlast.

Lees het artikel hieronder of lees het op de website van de Telegraaf .

STARTER VAN DE WEEK Hydrorock ontlast de riolering

Schiedam

Ondergelopen straten, verstopte rioleringen en voor honderdduizenden euro’s waterschade. Na elk noodweer rijst de vraag hoe Nederland zich kan wapenen tegen de regenval. De Schiedamse ondernemer Richard Dirne zegt een oplossing te hebben: het water bufferen met behulp van vulkanisch gesteente.

Om het riool te ontlasten werd overtollig water aanvankelijk opgeslagen in omvangrijke grindkoffers. Die zijn vanwege ruimte- en materiaalgebrek al grotendeels uit de gratie. Momenteel maakt Nederland op grote schaal gebruik van zogenoemde infiltratiekratten. Deze installatie bestaat uit kunststof kratten die het water ondergronds opvangen, maar zijn vaak niet opgewassen tegen ernstig noodweer.

Maar er gloort hoop, zegt ondernemer Richard Dirne. Sinds twee jaar timmert hij aan de weg met zijn drainagesysteem Hydrorock. Dat werkt als volgt: grote blokken vulkanisch gesteente onttrekken het overtollige water aan het grondoppervlak en geven het door aan de bodemlaag daaronder. Dirnes pleidooi is helder: „Als drie op de tien Nederlanders hun riolering laten afkoppelen en aansluiten op dit systeem is het probleem verholpen.”

Het systeem ontstond zo’n twintig jaar geleden per toeval door een productiefout van steenwolfabrikant Rockwool. Een partij ongeplastificeerd isolatiemateriaal werd in de openlucht opgeslagen. „Pas weken later nam iemand een kijkje en hadden de ‘mislukte’ steenwolblokken zich volgezogen met regenwater”, zegt Dirne. Vele natte zomers later besloot hij dezelfde techniek toe te passen op wateropslag.

Volgens een onderzoeksrapport van de vakgroep Watermanagement van de TU Delft heeft het Hydrorock-systeem potentie. De installatie bestaat volledig uit duurzaam materiaal, in tegenstelling tot de kunststof infiltratiekratten. Ook zijn de basaltblokken bestendig tegen wildgroei van planten en boomwortels.

Met verouderingstests hebben de wetenschappers vastgesteld dat Hydrorock-installaties zeker 30 jaar meegaan, terwijl kunststof vaak al eerder verzwakt en slijt. Een andere belangrijke factor is stevigheid. Elke m2 basalt kan 2500 kilo ballast dragen, waarmee het systeem ook gemakkelijk onder gebouwen of wegen kan worden geplaatst.

Duitsers, Chinezen en zelfs Australiërs hebben al kennisgemaakt met de basaltblokken. Door het aanhoudende noodweer ziet Dirne de vraag naar zijn product ook in eigen land toenemen. Hij krijgt daarbij steun van gemeenten die de riolering willen ontlasten en subsidies verlenen voor alternatieve waterafvoer.

door Hugo Huijbers, Telegraaf 19-07-2016
Zie volledige artikel: Telegraaf